Festival Internacional de Literatura a Berlín

 

El Festival Internacional de Literatura a Berlín convoca 150 autors de tot el món, quatre dels quals ja tenen la primera missió de representar la literatura catalana

Pòquer a Berlín

Miquel de Palol

Miquel de Palol
ARXIU

Durant gairebé dues setmanes, Berlín es converteix, des de fa set anys, en una de les cites de referència de la literatura de tot el món gràcies a lInternationale Literaturfestival. Entre la més de mitja dotzena de seccions del festival, aquest any hi ha un apartat dedicat a la literatura catalana que comptarà amb la presència de quatre autors del nostre país. Segons els organitzadors, "el festival berlinès ha volgut comptar amb una important presència d’autors catalans amb motiu de la participació de la cultura catalana com a convidada d’honor a Frankfurt".[@more@]

Empar Moliner va ser, ahir, la primera a estrenar-se a la cita berlinesa. L’autora va llegir fragments del seu últim llibre, T’estimo si he begut, a la Buchhändlerkeller, una llibreria emblemàtica del barri de Charlottenburg amb capacitat per a una cinquantena de persones.

La segona catalana a Berlín serà Anna Aguilar-Amat, que després d’haver publicat el seu quart llibre presentarà el projecte QUARKpoesia al costat de dos autors colombians: Juan Manuel Roca i Piedad Bonnett. La cita amb Aguilar-Amat serà demà a la Haus der Berliner Festspiele, la gran casa dels "jocs florals" berlinesos.

El tercer literat català convidat a Berlín és Miquel de Palol, que llegirà, dilluns al Buchhändlerkeller, estractes d‘El jardí dels set crepuscles, la novel·la on un grup de catalans troba refugi als Pirineus mentre Europa és devastada.

Finalment, Quim Monzó, "un dels autors catalans més significatius i polifacètics", tal com el presenta l’organització, serà l’encarregat de tancar el minicicle de literatura catalana a Berlín amb la presentació de Hundert Geschichten, la traducció a l’alemany d’un centenar de contes de l’escriptor barceloní. Monzó es trobarà amb el públic berlinès dijous vinent a la Haus der Berliner Festspiele.

El certamen és un punt de trobada dels noms més coneguts i d’autors novells amb una gran projecció als seus països d’origen. Fins al 16 de setembre, uns 150 autors de tot el món passaran pel festival literari berlinès llegint fragments de les seves obres i participant en debats, discussions, col·loquis i workshops. Entre els noms més coneguts figuren l’israelià David Grossman, el portuguès Lobo Antunes, el peruà Mario Vargas Llosa i la xilena Isabel Allende.

El tema central de la setena edició del festival és la literatura llatino-americana. La intenció dels organitzadors és presentar una nova onada d’autors que fugen del "realisme màgic" i que retraten els problemes socials dels països de Centre i Sud-amèrica, molts dels quals són "insolucionables".

Al marge del programa, també hi ha un gran nombre d’activitats relacionades amb la literatura emparades pel mateix festival. Entre les més originals hi ha una sèrie de lectures a les presons de Berlín, als cementiris i als cinemes, així com "la milla de poesia" que se celebra als barris de Wilmersdorf i Charlottenburg.

Oriol Serra

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 36. Dissabte, 8 de setembre del 2007

www.avui.cat

Quant a catberlin

Berlín en català. Blog fundat el 2004
Aquesta entrada ha esta publicada en Llibres. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.