Fòrum: seguretat ciutadana, SEGURETAT A LES GRANS URBS

EL PERIÓDICO
BARCELONA

No hi ha cap destí que sigui del tot segur ni cap viatger que sigui prou previngut. Totes les ciutats tenen alguna zona conflictiva o de risc, encara que sigui petit. Per això la precaució i el sentit comú són el millor consell a l’hora de viatjar. Els grans destins turístics tenen punts negres.

EUROPA
A
Londres convé extremar la precaució els caps de setmana a les zones de bars. A l’extraradi és millor evitar les estacions de tren i de metro a la nit. No s’han d’acceptar mai els serveis de taxis clandestins, ja que hi ha hagut agressions. A París, el districte 10è és el més perillós: un dels punts negres és l’estació del Nord, on són freqüents les baralles entre bandes juvenils o entre joves i policia. Segueixen en perillositat els districtes 2n, des de la plaça de l’Òpera fins al Sentier, i 3r, al nord del Marais, al costat del Centre Pompidou. I no és aconsellable anar de nit al bosc de Boulogne.
A Berlín han augmentat les agressions als mitjans de transport. Alguns barris de l’extraradi, com Marzahn o Lichtenberg, han estat escenari d’agressions racistes. El nombre de robatoris, en canvi, ha baixat.
La Roma turística no presenta gaires perills. Si el visitant no freqüenta l’extraradi, només haurà de vigilar la seva bossa als llocs on hi hagi aglomeracions i als autobusos més freqüentats, com el 64, que va cap al Vaticà, i en el qual hi ha carteristes. També convé estar atents a Trevi, les places d’Espanya i de Navona, el Panteó i l’estació Termini. És millor no passejar de nit per la Villa Borghese.
Lisboa té barris perillosos en zones marginals com Cova da Moura. Els barris d’Intendente, Anjos, Casal Ventoso i La Serafina, que envolten la zona històrica, són punt de trobada de petits traficants de droga, però el principal problema és el robatori de cotxes, a vegades realitzats a punta de pistola.
A diferència de les capitals europees, Moscou no té una divisió clara. S’han d’evitar barris perifèrics, sobretot del sud-est, i estar atent als carteristes al metro.
A Istanbul les zones perilloses estan apartades del circuit turístic. A Turquia, només són problemàtiques les províncies frontereres amb l’Iraq (Sirnak i Hakkari).

ÀFRICA I ÀSIA
A
Marràqueix, la ciutat favorita dels espanyols al Marroc, cal evitar els falsos guies, que el que busquen és una comissió als basars. I si es viatja per zones desèrtiques, no és gens convenient sortir de les pistes marcades. Al Caire hi ha molta presència policial i el zel per la seguretat ha fet que les autoritats egípcies no vegin amb bons ulls que els estrangers viatgin a certes zones del país per haver estat feu en el passat de grups extremistes islàmics. Si malgrat això es té la intenció de visitar aquestes zones, és obligatori anar-hi amb escorta policial.
A Nova Delhi el trànsit caòtic és un dels grans perills urbans. S’ha d’anar amb la mirada ben atenta pels abarrotats carrerons de la ciutat vella i també per mercats com els de Karol Bagh i Sarojini. A Bombai, l’immens barri de barraques de Dharavi és perillós.

AMÈRICA
La capital de Mèxic presenta uns índexs de delinqüència només superats per les regions del narcotràfic. Al DF els llocs perillosos comprenen el centre i gairebé tots els seus ravals. Cap turista aniria a Iztapalapa o Netzahualcóyotl, però potser sí als locals nocturns de la Cuauhtémoc. I, per descomptat, al centre històric, que encapçala la llista de colònies perilloses. S’hi ha d’anar de dia i moure’s en taxis de seguretat.
Més segura és Buenos Aires, on els barris de Mataderos, Bajoflores i Lugano es troben fora del circuit turístic. Cal anar amb compte amb la picaresca i els estafadors que es mouen pels aeroports i en els taxis no oficials.
A Sao Paulo i a Rio de Janeiro, a pocs turistes se’ls acudeix endinsar- se als barris de les faveles, enganxades fins i tot a les zones residencials. A les platges de Rio (Leblon, Copacabana i Ipanema) no s’hi han de portar coses de valor. De nit, el passeig a la vora del mar pot ser amarg. Val més agafar un taxi i evitar el districte financer.
Als Estats Units, Washington i Nova York han deixat enrere els elevats índexs de criminalitat dels anys 80. A la capital, barris com Adams Morgan, Shaw i Chinatown ja no són territori comanxe. A Nova York, els turistes poden anar tranquils a Manhattan i a les zones més pròximes de Brooklyn. Tampoc el Bronx és el barri que pintava el cine fa dues dècades. Ara és East New York, a Brooklyn, l’àrea més perillosa. A Miami, no és convenient allunyar-se del districte Art Deco i de Lincoln Road, i encara menys rondar per la platja.

Autors: B. Mesa, M. Marco, K. Amor, A. Mourenza, B. Arce, P. Álvarez, T. Cano, P. Ameijeiras, R. Domènech, D. Polikàrpov, J. A. Sorolla, J. C. Bayle, N. Sastre, M. Izcue, J. Juste, A. Gilbert.

Quant a catberlin

Berlín en català. Blog fundat el 2004
Aquesta entrada ha esta publicada en Fòrums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.