Berlín obre en clau de denúncia

 

La Berlinale va obrir ahir portes amb The international, un projecte covat durant vuit anys però que és de plena actualitat per la crisi financera: el cineasta alemany Tom Tykwer ha rodat un thriller protagonitzat per Clive Owen i Naomi Watts que gira al voltant d’un poderós banc que finança el terrorisme.

Veure video: [@more@]

http://www.3cat24.cat/video/1016989

La pel·lícula, que s’estrenarà a Barcelona el 24 d’abril i podria titular-se definitivament The international: dinero en la sombra, ens presenta Clive Owen com un agent de la Interpol que, amb el suport d’una fiscal de Nova York (Naomi Watts), segueix la pista d’uns assassinats aparentment relacionats amb un banc que blanqueja diners de les màfies i finança grans operacions de tràfic d’armes. Berlín, Milà, Nova York i Istanbul són els escenaris de la investigació en un món en què gairebé tot s’està globalitzant. "Un banc que ve a ser el dolent de la pel·lícula -explica el director- em va semblar una idea brillant per a un thriller. Però fa sis anys, quan em vaig involucrar en el projecte, no tenia cap bola de vidre per endevinar que esclataria una crisi com aquesta".

Tom Tykwer i Clive Owen, director i actor, en el moment de la presentació de la pel·lícula

Tom Tykwer i Clive Owen, director i actor, en el moment de la presentació de la pel·lícula
JOANNES EISELE / REUTERS

"El sistema que ha creat aquests problemes -va afegir el director d’El perfum– ja existia quan els banquers actuals no havien ni nascut. Potser caldrà concentrar-se a canviar el sistema, més que a trobar els dolents". La denúncia de poderoses corporacions a través d’una pel·lícula comercial de gran pressupost emparenta The international amb films com Michael Clayton. Una aposta que neix amb una certa incongruència: una posada en escena conservadora i sumptuosa al servei d’idees liberals i solidàries.

Les mateixes idees que van defensar els membres del jurat. "Mentre estem parlant, no sabem quants nens han mort a l’Àfrica", va dir l’escriptor i dramaturg suec Henning Mankell. El cineasta de Burkina Faso Gaston Kaboré va reivindicar que "el cinema no és un luxe per a l’Àfrica, és molt important per ajudar a trobar solucions als nostres problemes". I Tilda Swinton, la presidenta, va dir que "esperem que els cineastes expliquin coses de manera innovadora, però sobretot que aportin esperança".

Bernat Salvà

www.avui.cat

Quant a catberlin

Berlín en català. Blog fundat el 2004
Aquesta entrada ha esta publicada en Cinema. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.