Dalí ja té casa a Berlín

Les obres de Salvador Dalí ja tenen un espai expositiu permanent a Berlín

Les obres de Salvador Dalí ja tenen un espai expositiu permanent a Berlín
ISAAC LLUCH
 

Veure alemanys, tan metòdics i previsors ells, estressats perquè deu minuts abans d’inaugurar un museu encara no han enllestit les últimes feines de manobre pot semblar ben surrealista. Però això és el que va passar a Berlín en l’obertura de Dalí-L’exposició, la primera mostra permanent dedicada a l’artista català de què gaudirà Alemanya.[@more@]

L’homenatge a Dalí són gairebé 3.000 obres seves que es reparteixen en dos pisos, sobre una superfície de 1.400 metres quadrats, en el museu habilitat prop de la cèntrica Potsdamer Platz. En el vintè aniversari de la mort de l’artista, Berlín no es volia quedar enrere en l’exposició del seu llegat: esbossos, dibuixos, litografies, llibres, catàlegs, escultures i fins i tot seqüències de pel·lícules en què va participar, com Un chien andalou, de Buñuel.

"En realitat, no hi va haver relació entre l’art de Dalí i Berlín, però la ciutat estava cridada a acollir aquest museu", reivindica el comissari de l’exposició, Carsten Kollmeier.

Les obres, la majoria seriades, procedeixen de col·leccions privades i ha costat 10 anys reunir-les. "És la mostra d’art gràfic de Dalí més gran del món -assegura Kollmeier-. Som un museu i no tenim cap obra cedida per cap altre, però apropem el ciutadà al caràcter complex i universal de l’artista".

Un piano blanc que emergeix d’un bassal d’aigua dóna la benvinguda als visitants de l’exposició. Litografies de l’artista figuerenc creades per a l’edició parisenca de Don Quichotte (1957), escenes ben hispàniques de l’òpera Carmen, reproduccions de la crucifixió de Crist, visions de l’infern, el purgatori i el paradís de La divina comèdia, dibuixos eròtics, tètrics, foscos o lluminosos completen un recorregut per l’univers dalinià.

www.avui.cat

Quant a catberlin

Berlín en català. Blog fundat el 2004
Aquesta entrada ha esta publicada en Art i exposicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.