Air Berlin reconeix estar desbordada per les protestes

Ajuda’ns a difondre la campanya!

La portaveu de premsa Alexandra Müller va confessar que és una situació sense precedents a la companyia: "Estem preocupats davant la dimensió de la polèmica perquè no estem acostumats a aquesta mena de reaccions". També va afegir que els ha sorprès que també arribin e-mails de professors universitaris alemanys que coneixen o tracten el català.[@more@]

L’aerolínia Air Berlin es va veure ahir desbordada davant una allau de correus de protesta contra l’editorial escrit pel seu director general, Joachim Hunold, en què denigrava l’ús del català com a llengua oficial. "Hem rebut e-mails en massa, la majoria de molt mal gust, en què se’ns acusa de feixistes i es repeteixen frases com Heil, Hunold", va confirmar a el Periódico la portaveu de premsa per a Espanya i Portugal, Alexandra Müller. Encara que Müller no va voler especificar la xifra de protestes rebudes, va confessar que és una situació sense precedents a la companyia: "Estem preocupats davant la dimensió de la polèmica perquè no estem acostumats a aquesta mena de reaccions".
El departament de premsa havia assegurat dijous que no pensava prendre cap mesura extraordinària. Però ara admet que la directiva ha convocat reunions extraordinàries per discutir el tema i que és possible que la setmana que ve organitzi una trobada amb periodistes per aclarir la situació. Müller va reconèixer que Air Berlin "s’ha pres seriosament el problema" i que no ha rebut cap crítica institucional, tot i que va afegir que els ha sorprès que també arribin e-mails de professors universitaris alemanys que coneixen o tracten el català. A més, associacions de consumidors i la Plataforma per la Llengua van mostrar ahir la seva clara indignació.

REBAIXAR TENSIÓ
El president balear, Francesc Antich, es reunirà amb Air Berlin per aclarir el "mal- entès" provocat per la carta en què el seu Govern els recomanava l’ús del català. El conseller de Presidència, Albert Moragues, va treure transcendència a l’article del directiu alemany. "Era un comentari irònic i, per això, no crec que puguem aprofundir en res més", va concloure.

Paola Álvarez

elperiodico.cat

campanya: http://www.e-criteri.cat/index.cfm?plana=participa.cfm?ID=20

—————————————————————————————————–

 

La Generalitat demana respecte pel català a Air Berlin

El delegat de la Generalitat a Alemanya, Martí Estruch, ha fet arribar una carta "en nom del Govern català", al director general d’Air Berlin en el que expressa "la nostra protesta formal pel contingut de l’editorial que signeu al darrer número de l’Air Berlin Magazin, que hem llegit amb sorpresa i preocupació".Martí Estruch critica que "sobre la llengua catalana certament es pot discutir si costa més o menys de pronunciar, com vós feu, però el què no es pot fer és menysprear-la o fer veure que és a punt de fer desaparèixer el castellà, com també dieu". "El català -afegeix- és una llengua mil·lenària, amb una important presència literària i cultural, com es va poder comprovar en la darrera edició de la Fira del Llibre de Frankfurt".

El delegat afegeix que "la parlen unes nou milions de persones, que tenen els mateixos drets que els parlants de qualsevol altra llengua. Menysprear la llengua catalana és menysprear la seva cultura i els seus parlants, molts dels quals van patir repressió i van ser empresonats només pel fet de parlar-la o defensar-la en un passat encara no massa llunyà".

"Precisament -continua-, Alemanya és un dels països on la llengua catalana té més presència i bona acollida, com ho demostren la vintena llarga de lectorats de català que hi ha a les universitats del país, o les múltiples traduccions d’obres literàries que es fan cada any. En aquest sentit, us recomano que, si mai en teniu l’ocasió, visiteu la Biblioteca Catalana que hi ha a la Universitat de Frankfurt, amb més de 35.000 volums, fundada per l’insigne catalanòfil Prof.
Tilbert Stegmann". "Un dels seus col·legues, Johannes Kabatek, president de la Federació Alemanya i de la Internacional d’Associacions de Catalanística, us ha adreçat una carta oberta que no puc més que recomanar-vos que llegiu atentament", continua.

"Com a empresa privada, certament teniu tot el dret d’aplicar la política lingüística que us plagui més, sempre que s’ajusti a dret. Ara bé, també us hem de dir que està àmpliament demostrat que les multinacionals sensibles a la diversitat lingüística, que utilitzen la llengua pròpia del país en el tracte amb els seus clients, i que utilitzen la forma catalana de pobles i ciutats, per exemple, tenen sempre molt més a guanyar que a perdre. Un dels darrers en reconèixer ho ha estat el responsable de Microsoft a Catalunya. No acabem d’entendre per què Air Berlin hauria de ser una excepció.

"Igual com ha fet el Govern balear, us animem a fer la prova i segur que els clients catalanoparlants dels aeroports de Barcelona, Mallorca, Menorca, Eivissa, València i Alacant us ho agrairan. Prescindir d’aquest mercat potencial, o menystenir-lo amb editorials com els que heu escrit, sembla una mica contradictori en una empresa on els resultats econòmics haurien de passar per davant dels posicionaments
ideològics".

Quant a catberlin

Berlín en català. Blog fundat el 2004
Aquesta entrada ha esta publicada en Aeroport. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Air Berlin reconeix estar desbordada per les protestes

  1. Que estas sorpresos perque la gent hi envia emails dient-los feixistes.

    Ells a la resvisteta ens diuen “saupreissische Katalaner”, que com sabeu, vol dir porcs prussians catalans, un eufemisme per la paraula NAZI

    Ens dieuen NAZIS i a sobre, hem de somriure. A on anirem a parar?

Els comentaris estan tancats.