Gran expectació a Berlín per visitar la figura de Nefertiti 70 anys després

Fitxer:Nefertiti.JPG

Uns 16.500 ciutadans van rendir visita a la reina del Nil, Nefertiti, en el seu primer cap de setmana de tornada al Neues Museum, reobert ara gairebé 70 anys després de quedar reduït a ruïnes pels bombardejos de la Segona Guerra Mundial.
Els qui van aguantar les fins a tres hores d’espera van tenir el privilegi d’assistir a la reestrena de l’anomenada "Mona Lisa de l’antiguitat" en el mateix lloc on va ser exhibida per primera vegada, un segle enrere, després de ser trobada a la Vall d’Amarna per arqueòlegs alemanys el 1912.
El Neues Museum, recuperat de les ruïnes per obra de l’arquitecte britànic David Chipperfield i inaugurat divendres per la cancellera Angela Merkel, acull 9.000 objectes dels fons del Museu Egipci -entre sarcòfags, papirs, relleus, escultures, etc…
Amb la inauguració es va completar el procés de recuperació de l’Illa dels Museus iniciada després de la caiguda del Mur, vint anys enrere, que ha costat més de mil milions d’euros -dels quals 213 milions corresponen al Neues Museum.[@more@]

Un llarg trajecte
El bust es va exhibir per primera vegada en aquest Museu i durant els bombardejos aliats sobre Berlín, entre 1943 i 1945, va ser traslladat a una mina de Turíngia, per ordre d’Adolf Hitler per preservarlo de la destrucció de la resta de la capital de Tercer Reich.
Les tropes nord-americanes el van rescatar d’aquí i va ser exposat durant dècades en el sector nord-americà, fins que després de la reunificació va passar per diversos domicilis provisionals. Egipte ha reclamat Nefertiti com a pròpia repetidament, però ni Hitler llavors ni les autoritats actuals han accedit per ara a la petició.

www.diaridegirona.cat

 

Quant a catberlin

Berlín en català. Blog fundat el 2004
Aquesta entrada ha esta publicada en Art i exposicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.