Museu “Currywurst” Berlin

 

 

BERLIN
– público.es – "M’en posa un, si us plau. Una de patates, i per beure",
s’escolta una i altra vegada a la barra dels bars on es demanen un dels
plats preferits de qualsevol alemany. És un clàssic de la gastronomia
teutona i especialment berlinesa: el Currywurst. Aquest tradicional
piscolabis no és més que una salsitxa tallada a trossos, amb o sense
pell al gust de cada un que se serveix acompanyada d’una peculiar salsa
de tomàquet amb espècies. Més de 1.000 calories d’una asseguda. És tal
la popularitat que ha assolit que fins i tot té el seu propi museu, al
centre de la capital.[@more@]

Els orígens d’aquesta delícia culinària es
remunten a la cuina de Herta Heuwer, que va crear la recepta el 4 de
setembre de 1949. Des d’aquell dia, el nombre de seguidors de la
salsitxa amb salsa no ha deixat de créixer, en tota Alemanya, es
consumeixen a l’any prop de 800 milions d’Currywurst, i només a Berlín
la xifra arriba als 70 milions. El normal és adquirir en els llocs de
carrer (coneguts com imbiss), mercats i fires de tot el país, servit en
una safata de cartró i degustar amb una forquilla de plàstic. Per dinar,
sopar i fins esmorzar. Qualsevol moment és bo per dur-se a la boca
aquest senzill menjar, per un mòdic preu que oscil.la entre 1,50 i 2
euros. Qualsevol moment és bo per dur-se a la boca aquest senzill
menjar, per un mòdic preu que oscil.la entre 1,50 i 2 euros
Davant
d’aquesta llarga tradició, l’alemany Martin Lower se li va acudir un bon
dia la idea d’obrir un museu en honor del Currywurst, amb l’objectiu de
revelar les facetes més ocultes d’aquest plat que conté tota una
filosofia de vida. Segons va explicar el mateix Lower, precursor i
comissari de l’exposició, tot va sorgir durant les seves vacances a
Jamaica, on acabava d’obrir-se una mostra dedicada als "dauets-Yam", el
plat nacional jamaicà. I a partir de llavors, es va posar en marxa per
aconseguir als més de 20 inversors privats que van posar sobre la taula
cinc milions d’euros per donar vida a l’agost de 2009 al Museu del
Currywurst, situat a prop del mític Checkpoint Charlie (antic pas
fronterer entre l’est i l’oest).

Llibres, retalls de diaris,
vídeos sobre com es produeixen les salsitxes, i fins a un cinema on es
projecten documentals, tot això per il lustrar les principals fites
d’aquest plat. No obstant això, l’enfocament didàctic és el que està més
present. Per exemple: en els mapes del món i de Berlín es representen
aquells llocs on hi ha un imbiss. Per acabar, un guarniment compost per
tot tipus d’instal·lacions, ja siguin sensorials, en les que un pot
olorar diferents espècies, o interactives, que permeten al visitant
cuinar ell mateix el refrigeri amb l’ajuda de personatges animats, en el
joc interactiu Curri up !.

Una exposició empírica que
s’acompanya d’una escenificació original que abasta des de patates
gegants, fins gotes de salsa caient del sostre o un sofà amb forma de
salsitxa gegant amb un forat al centre per seure, i per la qual el museu
ha rebut diversos guardons.
Com a última novetat, i emmarcat entre
les celebracions per celebrar el seu primer aniversari, el museu ofereix
des de fa només uns mesos, amb el preu de l’entrada, una degustació
gratuïta. "Volem aconseguir que el Currywurst sigui considerat bé
cultural berlinès", diu la directora del centre, Birgit Brelon,
orgullosa després d’un any d’èxits, en el qual només a finals del maig
passat van assolir la marca dels 40.000 visitants.

 
F.Puigcarbó
 
Deutsches Currywurst Museum
Schützenstraße 70
10117 Berlin
 
http://www.currywurstmuseum.de

Quant a catberlin

Berlín en català. Blog fundat el 2004
Aquesta entrada ha esta publicada en Art i exposicions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.